Nikolai Brekke, lege

Lege: – Må ha et forsvarlig tilbud for den økende turismen

Debatten om akuttsykehuset engasjerer mange leger i Gudbrandsdalen. Nicolai Brekke er fastlege ved Øyer legekontor ved Hafjellbakken. Brekke mener akuttsykehuset på Lillehammer må bevares for å sikre et forsvarlig og livsviktig tilbud blant annet til den store og økende turismen i sommer- og vintersesongen.

Som fastlege på Øyer legekontor har Brekke selv opplevd hvor avgjørende nærheten til akuttsykehuset på Lillehammer er for lokalbefolkningen, fritidsboligeiere og turister. Tiden er avgjørende for mange pasienter som er hardt skadet eller trenger umiddelbar hjelp.

Brekke mener at akuttsykehuset også må vurderes ut fra periodene det står på som aller mest:

– I perioder er det et enormt trykk hos oss. Det gjelder både sommer og vinter. Av erfaring ser vi at det er rundt 4-5 ganger flere skader i turistsesongen. Om sommeren er det mye downhill-kjøring og på vinteren mange skiulykker. I høysesong har vi opplevd at det har vært kø ved døra på legekontoret, sier Brekke.

De livsviktige minuttene

Brekke mener at sykehusplasseringen må ta for seg en ordentlig vurdering av kapasitet, både i lav- og høysesong.

– Kapasiteten må vurderes ut fra når det står på som mest. I høysesongen kalles vi opp over nødnettradioen for alvorlige skader opptil flere ganger om dagen. Vi trenger et sykehus som har riktig kapasitet og hvor vi kan sende pasienter raskt til behandling. Det har vi i dag, og derfor mener jeg det er livsviktig at vi beholder Lillehammer som akuttsykehus for å sikre at pasienten får hjelp raskt nok.

Brekke sier også at vi er nødt til å ha et støttende apparat rundt den voksende turismen.

– Vi promoterer turisme og inviterer turister fra inn- og utland hit, men hvis vi ikke har noe støttende sykehus er det ikke forsvarlig. Det må henge sammen. Enkelt sagt: Tjenestetilbudet må være dimensjonert for både fastboende og turister.

Brekke jobber også på legevakten i Lillehammer, og har tidligere jobbet som turnuslege i Vågå og Otta. Han legger til at tid er det viktigste i akuttmedisin, og tenker da også på avstanden til legevaktene lenger nordover i dalen.

– Jeg har sett at pasienter ikke kommer frem i tide, og vet hvor mye minuttene teller når det er snakk om alvorlige skader.

En stor forskjell

Brekke mener at han vil merke en stor forskjell hvis akuttsykehuset ikke lenger ligger på Lillehammer. Pasientene vil ikke kunne få den behandlingen de trenger i tide.

– Det er helt åpenbart at en lege på et legekontor ikke kan gjøre samme jobben som et akutteam på Lillehammer sykehus. Med akuttsykehuset lenger vekk vil det gå lenger tid og i en krisesituasjon teller alle minutter. Å ha kort vei til behandling kan være helt avgjørende!